Smoothies zijn super lekker, maarrr kunnen vaak een stuk gezonder. Waarom? Dat ga ik je vertellen en tegelijkertijd geef ik je 3 tips waarmee je jouw smoothie door simpele aanpassingen gezonder kunt maken.
Tip #1 – Gebruik meer groenten dan fruit
Vaak bestaan smoothies voor een groot deel, of volledig, uit fruit. Nu is er in principe niks mis met fruit. Er zitten vezels in, vitaminen, mineralen, fytonutriënten… en behoorlijk wat fruitsuikers.
Als je een stuk fruit eet, dan kauw je daarop. Dat is een hele belangrijke stap in het spijsverteringsproces. Zo zit er in je speeksel bijvoorbeeld een enzym (amylase) wat begint met het verteren van koolhydraten (suikers). Hoe langer het voedsel in contact is met je speeksel, hoe beter amylase zijn werk kan doen.
Smoothies zijn ‘smooth’, met andere woorden, je klokt het zo naar binnen. Die eerste stap in het spijsverteringsstelsel, de voorvertering, wordt dan overgeslagen.
Je maag doet niet zoveel met de vertering van suikers, dus je dunne darm moet extra hard aan het werk. Naast suikers zijn er echter een heleboel andere voedingsstoffen die afgebroken en opgenomen worden in de dunne darm. Het volledig afbreken van zo’n grote hoeveelheid onverteerde suikers is daardoor bijna onmogelijk. Daarbij is het ook zonde van de extra energie die het kost.
Het gevolg: de bacteriën van je darmflora, in je dikke darm, krijgen een feestmaal aan half-verteerde suikers voorgeschoteld. De bacteriën die hiervan houden, en die je een beetje in toom wilt houden, doen zich hier tegoed aan en vermenigvuldigen zich. Wat te merken kan zijn aan een opgeblazen gevoel en/of winderigheid.
Ook zorgt het niet kauwen maar drinken van fruit voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Je krijgt even een stoot aan energie, die vervolgens net zo snel weer wegzakt, waarna je lichaam opnieuw behoefte heeft aan energie, aan suikers.
Groenten bevatten ook fruitsuikers, maar veeel minder dan fruit. Daarnaast krijgen de meeste lichamen het liefst zo’n 600 tot 800 gram groenten per dag, tegenover 2 tot 3 stuks fruit.
Tip #2 – Voeg vet toe aan je smoothie
Een van de paradepaardjes van smoothies is natuurlijk dat er veel vitaminen in zitten. Wat jammer genoeg vaak vergeten wordt is dat een deel van die vitamines, de vitamines A, D, E & K, in vet oplosbaar zijn. Zonder de aanwezigheid van vet worden deze vitamines niet of nauwelijks in het lichaam opgenomen. En dat is toch behoorlijk zonde…
Zelf voeg ik altijd een scheutje olijfolie of lepeltje kokosvet toe. Ook als ik avocado of volvette kokosmelk gebruik (hoewel het dan in principe niet nodig is).
Tip #3 – Zorg dat er iets te kauwen is
Deze tip heb ik bij tip #1 al een beetje voorgekauwd (pun intended hihi). Het is super super belangrijk om goed te kauwen op je eten. Dus als je een smoothie maakt, zorg er dan voor dat je ergens op kunt kauwen. Blend de smoothie niet volledig smooth. Versier je smoothie met (zelfgemaakte) granola, geraspte groenten (zoals wortel, rode biet, venkel of courgette), stukjes (gedroogd) fruit, noten, pitten, zaden, verzin het maar.
En mocht je ergens een smoothie kopen en er valt niks te kauwen – kauw dan toch! Al is het maar 8x.
Oeh, en wat ook kan helpen: eet je smoothie met een lepel. Dan is de neiging dat je het gaat drinken een stuk minder groot.
Ik zal vaker een smoothie recept delen (waar groenten en kruiden een hoofdrol in spelen), maar bij deze alvast een eerste! De zonnige smoothiebowl die je boven aan deze pagina ziet.
Wat heb je nodig:
- 200 gr (gele) courgette
- 100 gr (bevroren) mango
- 1 tl kurkuma
- Snufje peper
- Beetje sinaasappelrasp
- 60 ml water, evt. met een kneepje citroensap
- Scheutje olijfolie
Optioneel: (zelfgemaakte) granola, geraspte wortel, chiazaadjes, brandnetelzaadjes, kokossnippers etc.
Wat je doet:
Was de courgette en snij in stukken. Doe alle ingrediënten in een blender/keukenmachinetje (zelf gebruik ik een Magic Bullet voor mijn smoothies), en blenden maar!
‘Versier’ je smoothie met granola (zoals deze granola met venkelzaadjes), wortelrasp of iets wat jij lekker vindt op je smoothie!