Daslook

Een van de eerste voorjaarskruiden die weer uit de grond omhoog schiet is daslook (Allium ursinum). Zoals veel voorjaarskruiden barst de plant van krachtige eigenschappen. Om die reden wordt het al eeuwenlang gebruikt om de reinigende en ontgiftende functie van het lichaam te ondersteunen. En omdat het mega lekker is natuurlijk.

Ursinum-wattes?
De soortnaam ursinum is afgeleid van het Latijnse woord ursus wat beer zou betekenen. Volgens oude volksverhalen zijn beren namelijk dol op de plant. Zo dol dat wanneer ze ontwaakten uit hun winterslaap daslook (ook wel beerlook) het eerste was waar ze naar op zoek gingen. Het eten ervan zou hen helpen om weer op krachten te komen na een lange, donkere winterperiode. Waar of niet – ik zie een overeenkomst 😉

De Nederlandse naam ‘daslook’ is vermoedelijk ontstaan omdat dassen hun ondergrondse burchten schijnbaar graag onder grote velden daslook zouden maken.

Het zit in de familie
Wat ik leuk vind aan daslook is dat het een naast familielid is van onder andere knoflook (Allium sativum), ui (Allium cepa), prei (Allium ampeloprasum) en bieslook (Allium schoenoprasum). En dat is goed te ruiken en te proeven!

De langwerpige, lancetvormige bladeren met parallel lopende nerven en een spits toelopend puntje hebben een sterk look-achtige geur en smaak. Zeker bij kneuzing komt de geur goed vrij. Die karakteristieke geur is ook een van de makkelijkste manieren om daslook in het wild te herkennen. Daar kom ik zo op terug!

Alles van daslook eetbaar, de bol tot bloemen en alles daar tussenin. Je moet er wel snel bij zijn, want daslook groeit maar een paar weken per jaar!

Krachtige eigenschappen
Net als andere look-soorten ondersteunt daslook het lichaam op verschillende manieren. Zo is het een fijn kruid voor het immuunsysteem, het heeft een sterke antibacteriële, antiseptische (ontsmettende) en schimmelwerende werking.

Ook de spijsvertering wordt er blij van. Het kruid stimuleert de spijsvertering en ondersteunt je oh zo fantastische darmflora. Je darmflora bestaat uit gigantische kolonies van bacteriën in je maag-darmkanaal die bizar belangrijk zijn voor je algehele gezondheid. Wist je bijvoorbeeld dat je darmflora verantwoordelijk is voor zo’n 70% van je weerstand?! Goed voor je darmflora zorgen betekent dus automatisch goed voor je gezondheid zorgen.

Daarnaast zit daslook barstensvol vitaminen, mineralen en fytonutriënten.

Als laatste ondersteunt daslook je lichaam bij het tegengaan van hart- en vaatproblemen, o.a. vanwege het bloeddrukverlagend effect.

Daslook in het wild

Rode lijst
Ik hoor het regelmatig: ‘Is daslook niet een beschermde plant?’. Dat wàs het wel ja. Tot 2016 stond daslook op de zogenaamde rode lijst. A.k.a. de lijst van beschermde en/of bedreigde (plant)soorten. Als de naam van een plant op de rode lijst staat is het absoluut niet de bedoeling om deze plant in het wild te oogsten.

Maar daslook heeft zich gelukkig inmiddels zodanig vermeerderd in onze mooie, schaduwrijke (loof)bossen – daar waar de plant wild het liefst groeit – dat we het weer gerust kunnen oogsten.

Oogst natuurlijk altijd met liefde en respect voor de natuur. Laat méér dan genoeg staan en pluk slechts zo’n 10% van wat er staat. Zo kan de plant zich voortplanten en kunnen alle insecten, vogels en andere dieren of wildplukkers er ook van blijven genieten.

Giftige look-a-likes
Daslook is zo’n plant die een paar zeer giftige look-a-likes kent. Het mooie – maar giftige – lelietje der dalen en herfsttijloos.

Als je net begint met wildplukken kunnen giftige look-a-likes je misschien afschrikken. Naarmate je het meer doet, krijg je steeds meer zelfvertrouwen. Je moet natuurlijk alleen plukken als je het 100% zeker weet, maar laat je dus vooral niet op voorhand afschrikken! Zorg er gewoon voor dat je een ‘nieuwe’ plant goed determineert en leert kennen.

Een paar tips waaraan je daslook kunt herkennen:

  • De geur. Zoals al gezegd is daslook een lid van de look-familie. Wanneer je een blad kneust komt er direct een sterke, licht scherpe look-geur vrij. Soms ruik je een veldje daslook zelfs al op een afstandje!
  • Hoewel de geur het meestal direct duidelijk maakt, kun je daslook ook onderscheiden door goed naar het steeltje van de bladeren te kijken. De bladeren van daslook hebben allemaal een eigen steeltje. De bladeren van herfsttijloos hebben geen steeltje en en de bladeren van lelietje der dalen heeft meerdere bladeren aan één steel.
  • De doorsnede van het steeltje van daslook is een beetje driehoekig. De doorsnede van de twee giftige look-a-likes is rond.
  • Als je twee daslookbladeren tegen elkaar aan wrijft hoor je een piepend geluid. Je weet wel, zoals prei ook wel eens kan piepen.