Huidverzorging

Shit. Verbrand.

Zee

We hebben het waarschijnlijk allemaal wel eens gehad. Je bent lekker aan het wandelen, zit aan het water of in een park. Het leven is goed. Je komt thuis en dan begint je huid te trekken. Ineens besef je dat je vergeten bent om je in te smeren. Shit. Verbrand, en niet zo’n beetje ook. 

De laatste keer dat ik verbrand was, was eind juni (2020). Ik weet niet of ik ooit zo erg verbrand ben geweest… Overdag deed de stof van mijn kleding pijn en ’s nachts voelde mijn dekbed aan als schuurpapier. Hoewel voorkomen natuurlijk beter is dan genezen, zat ik er mooi mee. 

Reden genoeg om het met simpele, natuurlijke ingrediënten wat dragelijker te maken en mijn huid wat extra liefde te geven in het herstelproces. Hoe ik dat deed deel ik graag met jou 🙂

Mocht je je afvragen wat zonnebrand nou eigenlijk is, scrol dan wat verder naar beneden!


 1. Amandelolie + duindoornpulpolie
  Wat heb je nodig?
  10 ml amandelolie
  ½ theelepel duindoornpulpolie

Beide oliën meng je samen, om er vervolgens 2 of 3 keer per dag je verbrande huid mee in te smeren. Zelf deed ik dat 1x ’s ochtends, 1x ’s avonds en soms ook nog eens een keer ’s middags. Als het op is, maak je makkelijk weer wat nieuwe bij!

Het gaf direct een rustiger gevoel op mijn huid, minder trekkend en minder pijnlijk. 

Amandelolie is sowieso een fijne olie voor je huid. Het is een vrij lichte olie die je makkelijk uit smeert en die ook makkelijk intrekt. Daarbij is het een diep verzorgend olie, onder andere door de vitamine E die de olie bevat. Vitamine E heeft een heleboel functies die nuttig zijn voor je lichaam, het is onder andere een antioxidant.

Bij een verbrande huid zijn antioxidanten van belang. Antioxidanten doen namelijk hard hun best om de schadelijke stoffen onschadelijk te maken. Die schadelijke stoffen zijn in dit geval gevormd door de Uv-stralingen van de zon. 

Duindoorn (Hippophae rhamnoides)

Duindoornpulpolie heeft niet iedereen standaard in de kast staan. Toch is het wel de moeite waard om een klein flesje aan te schaffen, want het is een fijne olie! Hij staat bekend om zijn sterke werking bij verbrandingen, dus ook bij zonnebrand. 

De onverzadigde vetzuren in de roodgoudkleurende olie lijken op de vetten in onze bovenste huidlagen. Hierdoor trekt de olie makkelijk in, het ondersteunt en helpt de huid herstellen. Daarnaast beschermt het de huid in zekere mate tegen Uv-stralingen. Ook duindoornolie staat bekend als sterke antioxidant. 

Zelf koop ik mijn duindoornolie bij Jojoli. Met een flesje van 10ml doe je best lang, aangezien je er maar weinig van hoeft te gebruiken! Daarbij is het niet alleen fijn bij een verbrande huid, maar ook bij een droge huid. Onderaan de pagina staat een link naar het product.

Wat je ook kunt doen: 
– 10 ml amandelolie mengen met 6 druppels etherische olie van lavendel (Lavandula angustifolia) – mocht je dat in huis hebben. Gebruik wel alleen kwalitatief goede etherische oliën! 

– Alleen amandelolie smeren! Het is fijn er wat extra’s aan toe te voegen, maar niet perse nodig! Amandelolie is makkelijk te verkrijgen, dus hoptsjop naar de winkel.

 1. Havermout + heemstwortel
  Wat heb je nodig?
  50 gr gemalen havermout 
  100ml heemstwortel decoct

Een decoct is eigenlijk thee 2.0. Sommige plantenstoffen worden opgenomen in water, anderen in olie. Door bladeren of bloemen te overgieten met warm (of koud) water en dit even te laten staan, trekken die bepaalde inhoudsstoffen in het water. Zo ontstaat er kruidenthee. Wortels en andere harde delen hebben iets meer nodig dan weken in warm water, ze geven hun inhoudsstoffen pas vrij als ze gekookt worden.

Kook 8 gr heemstwortel voor 5 à 10 minuutjes met 150 ml water. Zet het in de koelkast om af te koelen. Maal vervolgens 50 gr havermout vlokken tot havermeel, dit kan gewoon in een keukenmachine. Dit kun je ook in de koelkast zetten, voor extra verkoeling.

Als het decoct afgekoeld is giet je het af. Dit aftreksel meng je met de havermout, tot er een soort dikke havermoutpap ontstaat die nog wel smeerbaar is. Het mengsel dikt vrij snel in, dus je hebt misschien meer decoct nodig om het smeerbaar te houden dan je in eerste instantie denkt . Zelf gebruikte ik in totaal ongeveer 100ml decoct. Dit papje (met een chique woord cataplasma) kun je vervolgens op de verbrande plekken smeren en laten zitten voor een kwartier of langer. Net waar je zin in hebt! Het makkelijkste is om het er daarna af te douchen.

Zowel havermout als heemst werken verkoelend, het trekken van mijn huid werd direct minder net als de pijn. Haver werkt ook als milde scrub. Als je het papje eraf gaat douchen wordt je huid dus licht gescrubt, waardoor eventuele dode huidcellen alvast verwijderd worden. Meer ruimte voor de nieuwe huidcellen! Je huid voelt daarna rustiger en zachter aan. 

Zelf heb ik dit mengsel 1 keer op mijn rug laten smeren toen de verbranding op zijn hoogtepunt was qua roodheid en gevoeligheid. Maar je kunt het zeker vaker doen.

Een vliegensvlug filmpje: hoe maak je het havermout-heemstpapje én hoe moet het er ongeveer uit komen te zien

Havermout is zoveel meer dan pap, granola of vervanging van tarwemeel. Het is een hele fijn plant om bij huidproblemen toe te passen! Haver verzacht, verkoelt en stilt jeuk. Onder andere door de grote hoeveelheden zetmeel heeft het een watervasthoudend en beschermend effect. 

Een groot voordeel van havermout is dat je het in iedere supermarkt kun krijgen! Dus het is een makkelijk en effectief ingrediënt om in huis te hebben voor zelfgemaakte verzorgingsproducten. 

Heemst is ook een plant die bekend staat om zijn (huid)verzorgende eigenschappen! De plant bevat veel slijmstoffen. Slijmstoffen worden opgenomen in water en vormen zo een soort slijmerig goedje die beschermend en verzachtend werkt bij onder andere (brand)wonden. 

Als je heemstwortel kookt, kun je heel goed voelen dat het water de slijmstoffen heeft opgenomen. Niet alleen fijn dat het werkt, maar ook leuk om te zien wat er gebeurd!

Gedroogde heemst & gekookte heemst, je ziet het verschil

Wat je ook kunt doen: 
– Mocht je geen heemst in huis hebben, kun je de gemalen haver ook met (afgekoelde) kamillethee mengen. Gebruik dan wel het liefst de gedroogde bloemetjes in plaats van een theezakje. 

Laat zo’n 4 gr kamille trekken met 150ml gekookt water. Wat je ook kunt doen is 4 gr kamille met koud water overgieten en een nachtje in de koelkast laten staan. Op deze manier duurt het iets langer, maar zo kunnen sommige stoffen in de plant (bijvoorbeeld etherische oliën) beter in het water opgenomen worden.

Kamille is een fantastisch kruid dat op zoveel verschillende vlakken ingezet kan worden, en zeker ook bij huidverzorging. 

– Het haverpapje met water maken. Geen excuses dus om het niet te doen omdat je de ‘extra’ ingrediënten niet in huis hebt! 

– Als je een bad hebt kun je ook 100 gr gemalen haver in het badwater doen. Om vervolgens 15 tot 20 minuten lekker te badderen. Daarna jezelf even afspoelen en je zult voelen dat je huid voorzien is van een lekker zacht laagje. 


Wat is een zonnebrand eigenlijk?
Zonnebrand hoort over het algemeen onder de categorie eerstegraads brandwond. Het ontstaat wanneer je huid te lang onbeschermd is blootgesteld aan de UV-stralingen van de zon. De bovenste laag van je huid (de opperhuid) is licht beschadigd, maar meestal niet kapot. Je huid voelt prikkelend of pijnlijk aan, is warm en rood van kleur.  

Je kunt zonnebrand ook zien als een ontstekingsreactie. Je lichaam wilt de door zonbeschadigde cellen zo snel mogelijk herstellen. Als (ontstekings)reactie verwijden de bloedvaten zich, waardoor ze meer aan de oppervlakte komen te liggen. Een handig trucje van je lichaam om extra zuurstof, voedingsstoffen en witte bloedcellen naar de aangetaste cellen te brengen. De bloedstroming versneld en dat zorgt ervoor dat de aangedane plek rood en warm wordt. 

Gelukkig is je lichaam bij dit soort ‘kleine’ huidbeschadigingen goed in staat het zelf op te lossen. Hoe vervelend een zonnebrand ook kan zijn, na een paar dagen heeft je lichaam de oude, beschadigde cellen vervangen voor nieuwe cellen. Dan begin je in een rap tempo te vervellen. Zo worden de oude cellen afgestoten, om plaats te maken voor de nieuwe. Wanneer je je huid goed verzorgt en gevoed hebt in de dagen daarvoor, zullen je nieuwe cellen een stuk gezonder zijn. 

Welke effecten zijn fijn op je zonverbrande huid?
Misschien een open deur, maar goed om het toch even te benoemen 🙂

Hydraterend – Bij een zonnebrand is je huid uitgedroogd. Je lichaam zal had aan het werk gaan om het vochtgehalte weer aan te vullen. Hydratatie bevordert de celdeling in je huid. Hierdoor ontstaat er sneller een nieuw laagje huid. Het is met een verbrande huid niet alleen van belang om van binnenuit te hydrateren, maar ook van buitenaf. Dus ‘step up your water-drinking game’ en maak je klaar om te gaan smeren. 

Verkoelend – Verkoeling kan als een verademing voelen. Je helpt je lichaam om wat warmte kwijt te raken. Die warmte komt onder andere vrij door het versnellen van je bloedstroom. Je huid koelen kun je bijvoorbeeld doen door een lauwwarme douche te nemen (niet ijskoud!) en door verkoelende planten te gebruiken. Haver is daar bijvoorbeeld een van! 

Pijnstillend – Zonnebrand kan behoorlijk pijnlijk zijn, dus een ietwat pijnstillend effect is altijd welkom. Verkoeling werkt ook pijnstillend bij verbranding, dus dat is mooi meegenomen!


Mijn verbrande vs. vervelde rug

Duindoornpulpolie: https://www.jojoli.nl/duindoornolie-koudgeperst.html
Heemstwortel: https://www.pit-pit.com/heemst.html