Granola met venkelzaadjes

‘Simpele’ keukenkruiden zijn vaak enorme krachtpatsers! Knoflook, zwarte peper, kaneel, rozemarijn, tijm, kurkuma… Stuk voor stuk zijn ze zoveel meer dan geur, kleur en smaak in gerechten.

Zo is knoflook bijvoorbeeld een van de krachtigste kruiden voor het immuunsysteem, rozemarijn verbetert de stemming en tijm heeft een sterk slijmoplossende werking, fijn bij verschillende luchtwegaandoeningen!

Ik vind het fantastisch om (keuken)kruiden en hun krachtige eigenschappen op zoveel mogelijk manieren in het dagelijkse leven te verweven. Om mijn gezondheid te ondersteunen en omdat het gewoon onwijs leuk en lekker is!

Een keukenkruid waar ik je vandaag wat meer over wil vertellen is venkel – ook wel Foeniculum vulgare.

Venkel wordt gebruikt als groente (venkelknol) en als kruid (venkelzaadjes). Vanaf juli bloeit de venkelplant met prachtige gele bloemschermen. Rond de herfst maken de gele bloemetjes plaats voor de ietwat kromme, licht geribbelde zaadjes.

Wanneer je een zaadje kneust komt een zoete, kruidige, anijs-achtige geur je tegemoet. Dit is te danken aan de etherische olie in het kruid. Naast de kenmerkende geur zorgt de etherische olie van venkel voor een aantal andere eigenschappen.

Zo zijn venkelzaadjes bijvoorbeeld een zeer gewaardeerd kruid bij spijsverteringsklachten. Het kauwen op een paar zaadjes kan al genoeg zijn om misselijkheid te verminderen.

Daarnaast stimuleert venkel de eetlust en de vertering van voedsel. Tegelijkertijd ontspant het de spieren van het spijsverteringssysteem, waardoor het een krampwerend effect heeft.

Het verwerken van venkelzaadjes in je maaltijd is dus een goede manier om de spijsvertering preventief te ondersteunen. Gelukkig is het kruid heerlijk in tal van gerechten, denk aan pesto’s, saladedressings, curry’s of over gegrilde groenten. Je kunt er thee van zetten of ze verwerken in likeuren – als aperitief of digestief, yum!

En… het is niet alleen lekker tijdens de lunch of het diner. Venkelzaadjes passen ook heerlijk bij het ontbijt!

Simpele granola met venkelzaadjes

Mijn ‘zoete’ ontbijtjes top ik graag af met zelfgemaakte granola. En ik zou mezelf niet zijn als ik daar geen kruiden in zou verwerken. Venkelzaadjes zijn absoluut een favoriet!

Wat heb je nodig?:

  • 200 gr ‘rolled-oats’ havermout
  • 60 gr Nederlandse quinoa
  • 2 à 3 el venkelzaadjes
  • 1 tl kaneel
  • 6 el maple syrup
  • Handje (pistache)noten
  • Snufje zout
  • Optioneel: korenbloem, kasha, brandnetelzaadjes, sinaasappelschil, gedroogd fruit etc.

Wat je doet:

Verhit een scheutje olijf- of kokosolie in een koekenpan. Voeg de havermout en quinoa toe. Kneus de venkelzaadjes, met een vijzel of met een mes, en rooster ze samen met de havermout en de quinoa.

Hak de (pistache)nootjes grof. Na zo’n 5 à 10 minuten hoor je de quinoa poffen. Voeg kaneel, maple syrup, pistachenootjes, een snufje zout toe en eventuele andere ingrediënten toe en roer goed door.

Laat de granola afkoelen en bewaar het in een afgesloten pot. De granola is zéker 3 weken houdbaar, maar voor die tijd is het vaak allang op 😉

Lekker over plantaardige yoghurt, fruitsalade, pannenkoeken, overnight oats of een smoothie(bowl).

Geniet ervan!

Wil je meer weten over de kracht van keukenkruiden? Neem dan vooral even een kijkje bij mijn online cursus!

Dit is een artikel wat ik schreef voor het nieuwe tijdschrift Kruidentaal.