Over mij

Hi, ik ben Puk! 26 jaar en een groot fan van de natuur.

De natuur is een enorm belangrijke factor in ons leven. Sterker nog, zonder de planten om ons heen zouden wij het niet zo lang uithouden. De natuur voedt ons, in de breedste zin van het woord.

Niet alleen onze voeding, kleding, medicijnen en bouwmaterialen halen wij in de basis uit de natuur, maar zij biedt ook rust, stilte en reflectie. We ademenen de zuurstof die de aarde produceert en zijn afhankelijk van bacteriën die in de bodem leven.

Ergens along the way zijn we de connectie met de natuur, en dus met onszelf, een beetje (heel erg) kwijt geraakt. Het is mijn missie om dat contact weer op te laten bloeien.

Puk van Arend

Sinds jongs af aan ben ik al geïnteresseerd in de natuur. Specifiek in de geneeskrachtige werking van planten. Waarom weet ik niet, maar de interesse is er altijd geweest. Ik had alleen het idee dat het niet echt een vak was wat tegenwoordig nog actief beoefend werd. In ieder geval niet door mij. Dus bleef het bij een interesse, waar ik niet zoveel serieuze aandacht aan besteedde.

Tot het derde jaar van mijn studie eventmanagement. Tijdens een van mijn stages zat ik achter mijn bureau te mijmeren over wat ik nou eigenlijk écht wilde. Eventmanager worden was het in ieder geval niet. Mijn oog viel op een boekje wat ik in mijn tas had zitten over geneeskrachtige planten, met de titel ‘fytotherapie’. Ik bedacht me dat ik die term nog nooit had opgezocht. Beste Google-search die ik ooit heb gedaan.

Fytotherapie betekent kruidengeneeskunde. Die middag kwam ik er achter dat er verschillende studies bestonden, in Nederland. Ik heb er niet lang over na hoeven denken. Vrijwel direct besloot ik om de studie waar ik mee bezig was af te ronden, om daarna te starten met een studie fytotherapie. Een studie waar ik stiekem altijd van gedroomd had.

Tijdens de studie heb ik meer geleerd dan ik van te voren had kunnen bedenken. Het heeft nieuwe wegen voor me geopend. Ik heb geleerd over de werking van planten, maar nog belangrijker – ik begon me steeds meer te beseffen hoe voedzaam de natuur is. Hoe belangrijk echte voeding is. Wat voor effect planten in ons lichaam hebben. Of dat nou als voeding, verzorgingsproduct of medicijn is. Hoe creatief de natuur is, hoe planten met elkaar communiceren en trucs bedenken om zich voort te planten of om niet opgegeten te worden. Hoe er constante ritmes zijn in de natuur en dus ons leven, die er elke dag, ieder jaar weer zijn. Het ritme van de seizoenen, dag en nacht, eb en vloed, onze ademhaling.

En eigenlijk had ik er nog nooit zo bewust bij stil gestaan.

We leven in een hele snelle wereld, waar er van alles van ons wordt verwacht. Dus we staan nauwelijks stil bij de dingen die er in en om ons heen gebeuren. Door meer terug naar de basis te gaan, terug naar het contact met de natuur en met mezelf, merk ik dat mijn leven iets vertraagd. En dat is een heel fijn gevoel.

Inmiddels probeer ik zoveel mogelijk dingen te doen die ik leuk vind om te doen, waar ik energie van krijg. Daar gaat het uiteindelijk om toch? Ik ben 4 dagen per week vrij, de andere 3 werk ik in de keuken van een lunchroom. Ik doe een studie orthomoleculaire therapie, om nog meer kennis op te doen over voeding en het menselijk lichaam. Ik tuinier, zie planten groeien, ik maak zalfjes en zepen, ik wandel, ik kook, ik lees, luister podcasts en heb me gestort op zelfontwikkeling, meditatie en yoga. Naast plezier en energie, geeft het me een heleboel rust.

De kennis die ik heb en opdoe over de voedende kracht van de natuur deel ik met jullie op deze website!