Voeding

3 verrassende variaties van havermoutpap

Verrassende havermout variatie

Havermoutpap is een super simpel, lekker en voedend ontbijt. Ideaal om je lichaam een warme start van de dag te geven op de koudere dagen. Maar koud als ‘overnight oats’ ook zeker niet mis op warme dagen.

Haver kent vele gezondheidsvoordelen. Zo bevat haver bijvoorbeeld veel vezels waar de darmflora in je dikke darm erg blij van wordt. Door goed voor je darmflora te zorgen, stimuleer je direct je immuunsysteem ofwel je weerstand. Ook helpt haver je lichaam onder andere met ontgiften, zorgt het voor een sneller verzadigingsgevoel en draagt het bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel.

Dan zitten er ook nog eens veel belangrijke vitaminen, mineralen en antioxidanten in haver. Én best wel veel eiwitten.

Het leuke van havermoutpap is dat je er alle kanten mee op kunt. Veel verder dan de bekende, weliswaar erg lekkere, appeltaart-combinatie met appel, rozijntjes en kaneel. Dat is fijn, want variatie in je voeding is super mega belangrijk! Je kunt naast variëren met de smaken van havermoutpap ook variëren met de soort granen die je gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan spelt, rogge, gerst of een mix van verschillende granen.

Hieronder vind je de recepten van 3 verrassende variaties die erg lekker en net een beetje anders zijn. Ben je benieuwd waar de ingrediënten goed voor zijn? Check dan vooral mijn miniserie over deze 3 havermout recepten! De video’s vind je onderaan de pagina 🙂

Alle gebruikte kruiden zijn in principe gedroogd en gemalen.

Herfstige pompoen – lekker warm op koudere dagen
Wat heb je nodig voor 1 portie?
250 ml havermelk
50 gr havermout of andere granen
150/200 gr pompoen puree
1 tl kaneel
½ tl gember
¼ tl kardemom
1 el pompoenpitten
Handje noten (ongebrand & ongezouten)

De kruiden kun je eventueel vervangen voor 1 à 2 eetlepels koekkruiden of ‘pumpkin spice, ook lekker!

Hoe maak je het?
1. Meng de havermout, de kruiden en de havermelk in een pannetje. Warm dit langzaam op en roer het af en toe door.
2. Rooster tegelijkertijd de pompoenpitten en noten in een droge koekenpan.
3. Als de havermout warm is en wat dikker begint te worden schep je de pompoen puree er door heen. Dit laat je nog even mee opwarmen.
4. Schep de pompoenhavermout in een kommetje en garneer met de geroosterde pitten en noten.

Pompoen bevat net als haver veel vezels en is dus goed voor je darmflora. Het heeft een hoog gehalte vitamine A, wat onder andere belangrijk is voor het verhogen van je weerstand en het verbeteren van je zicht.

Pompoen puree is vrij makkelijk om te maken, het kost alleen even wat tijd.
1. Snij de pompoen in blokjes, dit kan met of zonder schil, dat ligt aan de soort pompoen die je gebruikt.
2. Vul een pan met water en zorg dat de pompoen net onder water staat. Laat de pompoen zacht worden op een laag vuurtje.
3. De pompoen is klaar wanneer je er met een vork makkelijk doorheen glijdt.
4. Stamp de pompoen met een stampot stamper (of een vork) en klaar is je herfstige pompoenpuree!

Zelf ben ik dol op pompoen dus ik verwerk het regelmatig in mijn maaltijden. Meestal hou ik dan zo’n 150 a`200 gram achter, wat ik de volgende dag dan gebruik in mijn ontbijt. Je zou de puree natuurlijk ook in porties kunnen invriezen.

Cacao-framboos – een toetje als ontbijt
Wat heb je nodig voor 1 portie?
250 ml (aangelengde) kokosmelk
50 gr havermout of andere granen
1 à 2 tl rauwe cacao
1 tl kaneel
2 handjes frambozen
1 el sesamzaadjes
1 el cacaonibs of geraspte 85% pure chocolade
1 el kokosrasp

Je kunt zowel verse als bevroren frambozen gebruiken. Zelf koop ik groenten en fruit het liefst zoveel mogelijk in het seizoen. Ingevroren frambozen zijn dus een ideale oplossing voor wanneer ze niet in het seizoen zijn!

Hoe maak je het?
1. Leng zo’n 100ml kokosmelk eventueel aan met 150ml water.
2. Meng de kokosmelk, de havermout, de cacao en de kaneel in een pannetje. Warm dit langzaam op en roer het af en toe door.
3. Rooster tegelijkertijd de sesamzaadjes in een droge koekenpan. Hou ze goed in de gaten en schud ze regelmatig om, er komt een punt dat het ineens heel hard gaat! Je wilt geen verbrande sesamzaadjes.
4. Als de havermout warm is en wat dikker begint te worden voeg je er een handje frambozen aan toe. Deze laat je (kort) mee opwarmen, afhankelijk van of je verse of ingevroren frambozen gebruikt.
5. Schep de cacao-frambooshavermout in een kommetje en garneer met de kokosrasp, de cacaonibs en de geroosterde sesamzaadjes.

Misschien denk je holy f. 250ml kokosmelk, dat is toch super vet? Dat klopt. MAAR, een groot deel van het vet uit kokosmelk bestaat uit de type vetzuren die ons lichaam snel afbreekt. Zo wordt het onder andere direct omgezet in energie en minder snel opgeslagen als vet. Daarnaast werken diezelfde vetzuren ontstekingsremmend en antibacterieel. Ondanks dat deze vetten dus niet direct slecht voor je zijn, bevat kokosmelk wel veel calorieën. Je kunt het prima aanlengen met water om het iets te verdunnen!

Kurkuma – een gouden randje
Wat heb je nodig voor 1 portie?
250 ml havermelk
50 gr haver of andere granen
½ tl à 1 tl kurkuma
Snufje zwarte peper
Rasp van een sinaasappel
Handje gepelde pistachenootjes
Handje granaatappelpitjes
Takje verse munt

Hoe maak je het?
1. Je kunt gepelde pistachenootjes en losse granaatappelpitjes kopen, maar je kunt ze ook zelf pellen en een granaatappel ontpitten. Kies je voor het laatste kun je daar als eerste mee beginnen.
2. Meng de havermelk, de havermout, de kurkuma en een snufje zwarte peper. Warm dit langzaam op en roer het af en toe door.
3. Pluk de blaadjes van een takje verse munt en rol de blaadjes op tot een klein sigaartje. Snij er vervolgens dunne reepjes van, op deze manier heb je mooie sliertjes munt.
4. Als de havermout klaar is draai je het vuur uit. Rasp er vervolgens wat sinaasappelschil doorheen. Zelf gebruik ik de schil van een hele sinaasappel, maar je kunt ook beginnen met een halve of driekwart.
5. Schep de cacao-frambooshavermout in een kommetje en garneer met de gepelde pistachenootjes, de granaatappelpitjes en de verse munt.

Kurkuma wordt ook wel geelwortel genoemd. Dat is niet zo gek, want alles wat kurkuma aanraakt en overal waar je het aan toevoegt kleurt goudgeel. Dit is dus inclusief je handen, zeker wanneer je de verse wortel gebruikt. Kurkuma is, net als veel andere kruiden, onwijs gezond en goed om in je dagelijkse maaltijden te verwerken. Het kruid kent vele positieve effecten. Zo werkt het onder andere ontstekingsremmend en pijnstillend. Maar ook ondersteunt het de lever en daarmee onze spijsvertering en de ontgifting van ons lichaam.

De belangrijkst werkzame stof in kurkuma is curcumine. Het enige jammere is dat curcumine slecht wordt opgenomen in ons lichaam. Deze opname verbeter je door kurkuma te combineren met zwarte peper en een beetje vet. In zwarte peper bevindt zich het stofje piperine. Piperine zorgt ervoor dat andere stoffen in het lichaam beter worden opgenomen, dus ook curcumine!

Mocht je meer willen weten over de ingrediënten in de havermout-variaties, check de video’s! Van ieder ingrediënt bespreek ik kort een paar gezondheidsvoordelen.